-
SaenseOverhaal vind forumbericht "Peated whiskey" – leuk 9 maanden, 1 week geleden
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky stoken" – 9 maanden, 1 week geleden
@dreden86 Robbert heeft een heel leuk verslag gemaakt van een whisky traject. Hierin legt hij alle stappen (naar mijn mening) duidelijk uit. Voor recepten is de zoekfunctie erg handig. Zowel robbert als alchemist hebben de nodige verslaglegging van hun bevindingen… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 9 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 4 gram, dat is wel erg lage pitcher. Hoeveel liter wil je per keer vergisten?
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 9 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 zoals ik begrijp heb je een 500 gram verpakking. Hieruit haal je de grammen gist die je op dat moment voor vergisting nodig hebt. De rest (dus 500 gram minus gebruikt deel) luchtdicht opbergen in de koelkast. Na vergisting… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 9 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 beste BC, Ik gebruik gewone Bruggeman gist. Ook uit een 500 gram verpakking. Per vergistingsronde een 70 gram. Restant verpakking zoveel mogelijk lucht eruit en dan in een zipzak. Ook daar zoveel mogelijk lucht eruit. Bewaren doe ik in… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "batch zuur na gisting" – 10 maanden geleden
Filmpje van robbert met whisky maken geeft hele goede uitleg. Aanrader om goed te bekijken.
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "batch zuur na gisting" – 10 maanden geleden
Beste Frans, Doorgaans wordt voor een granen gebaseerde wort 2 x gestookt. De eerste keer wordt gebruikt om het volume van de hoeveelheid vloeistof te verkleinen en een soort van tussengehalte alcohol te krijgen (ca. 20 a 30 procent). Je… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "batch zuur na gisting" – 10 maanden geleden
Beste Frans,
Een uitgegiste wort ruikt doorgaans zurig. Zolang het niet fout ruikt, zoals beschimmeld oid, en er niet raar uitziet, dan gaan overhalen. Je hebt een potentieel alcohol gehalte van een kleine 6% -
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 10 maanden geleden
@ronaldo Doorgaans vergist een goed beslag door tot 990 à 1000 (= dichtheid van water). Ik zou nog even wachten. Mocht sg waarde niet meer verder zakken, dan afstoken.
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 10 maanden geleden
@ronaldo Wat was je sg waarde aan het begin van de vegisting? Met rekenformule (start sg minus huidig sg) x 0,133 kun je het alcoholpercentage berekenen. Alcohol percentage ‘meten’ lijkt mij ook erg lastig
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 10 maanden, 1 week geleden
@bcnx71 geen rookmout. Wel de peated mout. Rob bedoeld een met turf gerookte mout, dus peated
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 10 maanden, 1 week geleden
@bcnx71 rookmout is vaak op hout gerookt. Peated is op turf gerookt.
De eerste geeft meer de ‘Hemaworst’ rook. De peated is wat terugkomt in de islay whisky’s.
Dus wel degelijk groot verschil. -
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 10 maanden, 4 weken geleden
@robbert zou nog een aandeel zuurmout toevoegen ook helpen?
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Afvullen wiskey vat" – 10 maanden, 4 weken geleden
- Professioneel gaat moutwijn met een 63 procent op vat. Drie x 900 = 2700 x 75 procent = 202500. 202500 /63 = 3.214. Voila, vat vol.
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 11 maanden geleden
@robbert: ik heb m volgens mij recentelijk andersom gedaan: begonnen met een melkzure gist (zelfkweek) en na hoofdgisting de Bruggeman gepitched.
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Korrelig laagje op stookwijn" – 11 maanden geleden
Beste Joost,
T ziet eruit als een kaam-infectie laagje. Je appelsap-pulp materiaal niet (teveel) in beroering brengen en blijven controleren wanneer vergisting klaar is. Daarna zsm de ketel in en overhalen. Wel eerst ergste deel kaam eraf scheppen. -
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Ontwerp Help – Smaakinfussie dmv helm" – 11 maanden geleden
Iets ophogen lijkt me geen overbodige luxe. Uitstroom is 15. Ik heb met een trappenboor een gat met juiste maat geboord. De koperpijp 15 er iets door het gat heen. Als je zowel een de binnenzijde van de kop als… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Ontwerp Help – Smaakinfussie dmv helm" – 11 maanden geleden
Ere wie ere toekomt, de kop die ik gebruik is op aanwijzing van m’n ‘nestor uit t Noorden’ – @robbert. Simpel, goed te solderen met materialen die redelijk voorhanden zijn en uiteraard doeltreffend. Mijn kop is volgend mij 8 cm… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal vind forumbericht "Robbert's Tiny Projects" – leuk 11 maanden, 1 week geleden
-
SaenseOverhaal vind forumbericht "Dat wordt kurken trekken" – leuk 11 maanden, 2 weken geleden
- Meer laden