-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 1 maand, 3 weken geleden
Afgelopen maandagavond gewoon weer met een grote pan aan de slag gegaan. Zelfde recept: 5kg Pale Ale Malt, 1 kg lichte caramout en 0,5 kg peated whiskymout. Volgende schema aangehouden:15 min op 43 graden20 min op 53 graden45 min op… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 1 maand, 4 weken geleden
Gisteren de ruwstook gedaan. De Lallemand Philly sour had zijn werk goed gedaan voor wat betreft het maken van melkzuur. Het was behoorlijk friszuur, maar laag in alcohol. Dat is ook wel redelijk te verwachten met dit gist. Ik kan… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 2 maanden, 1 week geleden
@robbert Dit zou dan een mooi compleet schema zijn. In de klassieke schema’s zie ik overigens de Mash-out op 78 graden niet terugkomen. Het behouden van die enzymen is misschien juist wenselijk voor whisky? Stap Temp (°C) Duur Actie Inmaischen… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 2 maanden, 1 week geleden
@rumo Ja dat is leuk. Gist was ineens keihard aan de slag, maar is vandaag alweer een heel eind gezakt en minder actief.Dit is het schema wat we hebben aangehouden. Na de 72 graden stap heb ik even met jodiumtinctuur… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 2 maanden, 1 week geleden
In eerste instantie start het gist de eerste dagen op deze manier:
Schermafbeelding-2025-09-03-142803.png -
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 2 maanden, 1 week geleden
Ok, het heeft even op zich laten wachten, er zat een hele mooie zomervakantie tussen, maar afgelopen weekend toch weer aan de slag gegaan. Dit moet hem gaan worden, ‘De vuurdoop’.Een vriend had een Grainfather aangeschaft, dus we hebben besloten… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 3 maanden, 2 weken geleden
De Dalwhinnie achtige whiskey met lallemand philly sour gist moet nog even wachten tot na de vakantie in Canada. (Ook geen straf). Ik heb hier echter een Canadian Rye whisky gedronken, wat een verrassing! Dat rook alleen al fantastisch. Dat… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 4 maanden geleden
@sven-aardappel ik heb zelf geen ervaring met fruit in de whisky mash. Maar een vat van 30L is fors. Om 30 liter whisky over te houden, heb je het afhankelijk van hoe hoog je rendement is over 300 a 400… Meer lezen»
-
tom182 vind forumbericht "Eerste keer whisky" – leuk 4 maanden geleden
-
tom182 vind forumbericht "Zelfbouw alquitara" – leuk 4 maanden geleden
-
tom182 vind forumbericht "snuisterige Jurançon plantjes" – leuk 4 maanden geleden
-
tom182 vind forumbericht "snuisterige Jurançon plantjes" – leuk 4 maanden geleden
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 4 maanden geleden
@robbert ja een Oloroso vat zit er niet in. Bedankt voor de adressen, daar ga ik zeker gebruik van maken als ik de kunst wat meer onder de knie heb. Voor nu wil ik eea op een mandfles met een… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 4 maanden geleden
Ok, dan gaat het de Wildbrew Philly Sour van Lallemand worden voor het gist.
Heeft iemand nog adressen om aan goed eiken te komen? Whisky vat, (oloroso) sherry vat? -
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 4 maanden geleden
@robbert De smaakpaletten van het mout ga ik ondervinden, met het overhalen op koper gaat ook wel goedkomen. Maar tussen neus en lippen door zeg je daar: ‘melkzure gist’. En dan denk ik aan melkzuurbacteriën, maar dat is geen gist…. Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 4 maanden geleden
@robbert Dan ga ik het zo proberen: Onderdeel Hoeveelheid Pale Ale Malt 3.5 kg CaramelmoutChateau Cara Blond® 16- 24 EBC 1.5 kg Light Peated MaltChateau Whiskymout 3 EBC Peated (5 – 10 PPM) 0.5 kg Maischwater 19 liter Spoelwater 10… Meer lezen»
-
tom182 vind forumbericht "Eerste keer whisky" – leuk 4 maanden geleden
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 4 maanden geleden
@robbert Ik had gerekend met een laagje van 2,5 a 3 cm op de bodem van de gistemmer met een diameter van 31 cm. Maar je hebt gelijk, dat is natuurlijk vooral gist en restjes mout, dat ligt ín het… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 4 maanden geleden
Bedankt voor de reacties, wordt gewaardeerd! Ok, dan zit ik misschien zo wel een eind in de richting: Onderdeel Hoeveelheid Pale Ale Malt 3.5 kg Caramelmout 1.5 kg Light Peated Malt 0.5 kg Maischwater 19 liter Spoelwater 11 liter Totaal… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 4 maanden geleden
Onderdeel Hoeveelheid Pale Ale Malt 5.0 kg Caramelmout 0.5 kg Light Peated Malt 0.5 kg Maischwater 17 liter Spoelwater 15 liter Totale water 32 liter Verwachte OG ~1.065 Zijn dit dan realistische hoeveelheden?Ik weet dat de richtlijn 3,2 liter water… Meer lezen»
- Meer laden