-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Druiven wash maken" – 3 weken, 4 dagen geleden
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Druiven wash maken" – 3 weken, 4 dagen geleden
Na goede oogst te hebben gehad en daarvan ruim 4,2 liter ” brandy / cognac” te hebben gestookt waren er nog wat restanten. Een laatste pluk nog vergisten met resten pulp . Nu dit voor 2 de keer simpel overhalen… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Nocino maken" – 1 maand geleden
@manonh82 waarschijnlijk tannine aanwezigheid.
Meerdere malen decanteren. Overgieten waarbij veel zuurstof werking is . Daarna langdurig in donker wegzetten bij temperatuur onder de 17 graden. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Solderen rvs 304 en koper" – 1 maand geleden
@hansvv ja zo kunnen we wel uren doorgaan. Maar dan blijf je aan de gang . pfas is inderdaad nu een ding maar dan nog de siliconen zitten in anti schuim middel , en de petroleum derivaten in de kleur… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Solderen rvs 304 en koper" – 1 maand geleden
@vanbassum weer die onzin over Messing ? Ja messing is een legering. Maar dat wil niet zeggen dat bij water doorstroming de foute stoffen eruit flikkeren. Als je kijkt staat er ook op koppelingen keurings merken zoals kiwa . Betekent… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Solderen rvs 304 en koper" – 1 maand geleden
@vanbassum hard solderen met zilversoldeer is veilig . Wanneer ook voldoende aangebracht waardoor tussen koper en rvs is gevloeid is ook de galvanische corrosie nihil.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Solderen rvs 304 en koper" – 1 maand geleden
Hou er wel rekening mee dat je een verbinding bij koper en rvs of staal kans hebt op galvanische corrosie. Een licht zuur kan als katalysator werken die dit versnelt.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Lekkend vat" – 1 maand, 2 weken geleden
Soms kun je beter even een vat iets laten indrogen alvorens de hoepels aan te slaan. Als hout droog is en wat ingekrompen en dan de hoepels aanslaan zet alles strakker. Veel mensen denken dat een nieuw vat meteen altijd… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Rum smaak geven" – 1 maand, 2 weken geleden
@rinus55 wat voor rum smaak zoek je ? Bacardi achtige smaken , captain Morgan , havana club ? Ligt body of full body ? Rum varieert van smaak palet door wat van oudsher in de streek te vinden was . … Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Het Biska geheim?" – 1 maand, 3 weken geleden
Smaakt beetje als een boerenjongens met wat fris nootachtig bijsmaak. Zacht. Maar ook wat zwaar achter in keel van looizuur. Als je het zelf maakt kun je dat voorkomen door zo weinig mogelijk hout en pitten te gebruiken. Dus sorteren… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Het Biska geheim?" – 1 maand, 3 weken geleden
@mana . Ik ga kijken of ik die ook heb. Kom er van de week op terug.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Het Biska geheim?" – 1 maand, 3 weken geleden
Wordt in verschillende streken gemaakt , met kleine verschillen.
Biska : Peperiska ( munt ) , resten van muskaat druif , maretak , Mare bloezem, kaneel, amandel, wilde kastanje , hibiscus , Thijm.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "marc destillatie" – 1 maand, 3 weken geleden
De resten van de druiven kun je iets verdunnen met water en laten vergisten met cidergist of een saccharomeces cerevisiae. Na vergisten de hele batch kun je het best stoken in een ea bain marie verwarmde ketel. Geheel uitstoken… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Witte waas na eerste stook" – 1 maand, 4 weken geleden
@eddyy een witte waas kan inderdaad etherische oliën zijn . Dan krijg je dat opaal achtige als absint, pernot of limoncello. Een waas kan ook komen door gebruik van teveel gist voeding. Ook wanneer je met koper stookt en een… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Druiven wash maken" – 1 maand, 4 weken geleden
@opticase waarom extra zuurstof erin slaan? Bij alle standaard handelingen is er al voldoende zuurstof. Ik heb uit alleen sap een sg van 1055. Ik zou kunnen indampen om sg op te krikken maar ik blijf liefst bij standaard… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 1 maand, 4 weken geleden
@tom182 afstoken op 1020 is vrij vroeg . Met begin sg van 1050 en eind sg zou in het beslag een eind percentage moeten zitten van 3,9 % Met de philly sour is dat ook erg weinig. bij een goed … Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse stoken" – 2 maanden geleden
@odevie betreft de kwaliteit melasse van stookwinkel kan ik echt oordelen. Geen ervaring echt mee. Ik weet ook niet wat de brix waarde van de partij was en zuiverheid. De commerciële Still spirit gist is niet slecht . ( maar… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse stoken" – 2 maanden geleden
@odevie ik weet niet wat voor gist erin zit en ik weet niet hoe zuiver de melasse die je hebt is . Maar in principe zou het met zuivere melasse tot rond 1005 kunnen zakken . Kijk het nog een… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Druiven wash maken" – 2 maanden geleden
@odevie De smaak van brandy/ cognac is zachter wanneer je sap gebruikt. O.a.door Minder tannines uit schillen . De schillen en pulp resten kun je grappa van maken . Je kunt inderdaad ook sap en pulp vergisten en compleet uit… Meer lezen»
- Meer laden